Title Image

Een fantasievol en rijk ontwerp

De uit Indonesië afkomstige batik-stoffen zijn wereldwijd bekend. Batik is een techniek waarbij de stof wordt bewerkt met was en vervolgens in een verfbad wordt gedompeld. Niet typisch Papua, zou je in eerste instantie denken. Maar de Papoea’s drukken letterlijk en figuurlijk hun eigen stempel op batik. Met hun patronen vertellen ze over hun afkomst, hun regio, hun stam en hun familie. In deze serie maak je kennis met het verhaal achter de ontwerpen van Papoea-designer Norbertus Abagaimu (28).

De favoriet van Reinier: “Een heel mooi fantasievol en rijk ontwerp”
Papua dalam hatiku - batik - de favoriet van Reinier

De eerste associatie van Reinier bij dit ontwerp is een haast Arabisch ogend tegelmotief. Het zou niet misstaan op een wandkleed met Gobelin-techniek. Langer kijkend ziet hij een bladerpatroon, open en dicht. En dat komt dichtbij de daadwerkelijke betekenis van dit ontwerp.

Het motief is typisch voor het Mappi-gebied. We kijken naar een bladerachtig patroon tegen een rode achtergrond. Norbertus verwijst naar de geneeskundige krachten van sommige bladeren. Voor de Mappi-gemeenschap is dit een belangrijke manier om wonden te genezen. Een bekende traditie voor Norbertus, die zelf afkomstig is van de Yaqhai-stam. 

“Ik zie haast een dier in het midden met vier ogen en soms halve manen. Het is een heel mooi fantasievol en rijk ontwerp.”

Naast het patroon, valt ook de kleur op. Norbertus heeft bewust gekozen voor de krachtige, bijna agressieve kleur rood. Dit verwijst naar de sterke drive om te overleven die Norbertus ziet bij zijn stamgenoten.

 

Over de ontwerper

Nobertus (28) is afkomstig van de Yaqhai-stam en bracht het grootste deel van zijn leven door in het binnenland van Papua. Voor zijn studie rechten trok hij naar Merauke, de op één na grootste stad van het eiland. Zijn doel is duidelijk: met kennis van het internationaal recht, wil Norbertus zich kunnen uitspreken tegen het onrecht dat zijn landgenoten wordt aangedaan. Samen met zijn vrienden, bezoekt hij een ondernemerscursus van Papua Mandiri 2050, een partnerorganisatie van Hapin in Merauke.

Toch vindt Norbertus niet direct zijn draai in de stad. De overgang is groot en Norbertus is van nature behoorlijk introvert. Verschillende docenten en begeleiders interpreteren zijn stilte als desinteresse. Hij zal wel niet al te serieus zijn. Totdat hij op een avond een klein stukje bewerkt hout meebrengt naar de
ondernemerscursus. Iedereen staat versteld van het vakmanschap waarmee Norbertus traditionele Papua-patronen in hout kan bewerken. Hij krijgt een schetsboek en potloden van zijn begeleiders. Vanaf dat moment doet Norbertus niks anders dan patronen ontwerpen. Van papier gaat hij over naar de computer en zijn carrière neemt een vliegende start. Inmiddels zijn de kenmerkende Papua-patronen van Norbertus geprint op de eerste vierkante meters batikstof en te koop in verschillende winkels.