Title Image

Sterk door eenvoud en patronen

De uit Indonesië afkomstige batik-stoffen zijn wereldwijd bekend. Batik is een techniek waarbij de stof wordt bewerkt met was en vervolgens in een verfbad wordt gedompeld. Niet typisch Papua, zou je in eerste instantie denken. Maar de Papoea’s drukken letterlijk en figuurlijk hun eigen stempel op batik. Met hun patronen vertellen ze over hun afkomst, hun regio, hun stam en hun familie. In deze serie maak je kennis met het verhaal achter de ontwerpen van Papoea-designer Norbertus Abagaimu (28).

De favoriet van Yvonne: “De eenvoud van de patronen zie je overal terugkomen. Van de noken tot kunstvoorwerpen.”
Papua dalam hatiku - batik - de favoriet van Yvonne

Yvonne is geboren in Jayapura en kwam op jonge leeftijd met haar moeder naar Nederland. Haar afkomst draagt zij met trots. “Mijn moeder komt van Biak. Biakkers zijn koppige, trotse mensen en doen niet wat hen is verteld. Ze creëren hun eigen mening, niet beïnvloed door anderen. Dit helpt me te selecteren wat relevant is en wat echt belangrijk is in het leven. ”

Kijkend naar de patronen van Norbertus, hoeft Yvonne niet lang na te denken welke haar het meest aanspreekt. “De patroon van deze stof zie ik overal terugkomen, van de noken tot kunstvoorwerpen. Het is een bekend lijnenspel: deze patronen zie je ook terug in de natuur. Als je goed kijkt, ontdek je bladeren, boomschors, dieren, etc.” 

Norbertus gebruikte voor deze stof drie motieven. Maar het zijn met name de gekozen kleuren die het betekenis geven. Groen staat voor bescherming van de natuur, geel voor enthousiasme en wit voor regelmaat. Drie waarden die Norbertus belangrijk vindt in het leven.

Yvonne: “Deze stof is sterk door eenvoud. En de kleuren zijn warm en intrigerend. Prachtig!”

Over de ontwerper
Nobertus (28) is afkomstig van de Yaqhai-stam en bracht het grootste deel van zijn leven door in het binnenland van Papua. Voor zijn studie rechten trok hij naar Merauke, de op één na grootste stad van het eiland. Zijn doel is duidelijk: met kennis van het internationaal recht, wil Norbertus zich kunnen uitspreken tegen het onrecht dat zijn landgenoten wordt aangedaan. Samen met zijn vrienden, bezoekt hij een ondernemerscursus van Papua Mandiri 2050, een partnerorganisatie van Hapin in Merauke.

Toch vindt Norbertus niet direct zijn draai in de stad. De overgang is groot en Norbertus is van nature behoorlijk introvert. Verschillende docenten en begeleiders interpreteren zijn stilte als desinteresse. Hij zal wel niet al te serieus zijn. Totdat hij op een avond een klein stukje bewerkt hout meebrengt naar de ondernemerscursus. Iedereen staat versteld van het vakmanschap waarmee Norbertus traditionele Papua-patronen in hout kan bewerken. Hij krijgt een schetsboek en potloden van zijn begeleiders. Vanaf dat moment doet Norbertus niks anders dan patronen ontwerpen. Van papier gaat hij over naar de computer en zijn carrière neemt een vliegende start. Inmiddels zijn de kenmerkende Papua-patronen van Norbertus geprint op de eerste vierkante meters batikstof en te koop in verschillende winkels.  

Tags: