Kookvideo | Barapen uit de Hollandse oven

Het leven van Johanna Koerni (59) is op zijn minst roerig te noemen. Haar wieg stond in Manokwari, in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea. Als vijfjarig meisje maakt ze mee dat haar vader wordt opgepakt omdat hij op een zwarte lijst staat. Het gezin raakt erdoor in armoede. Als jonge vrouw krijgt ze een relatie met kunstenaar Demmi Koerni. Vanwege zijn inzet voor het bestaansrecht van de Papoea-cultuur, is het voor Johanna en Demmi niet veilig om in Papua te blijven. Het stel vlucht naar de oostelijke helft van het eiland, Papua Nieuw Guinea, en verblijft er maar liefst tien jaar lang in vluchtelingenkampen. De omstandigheden zijn erbarmelijk; eten is schaars en de vluchtelingen worden gediscrimineerd door de lokale bevolking. Na herhaaldelijk schrijven aan de overheid komt dan eindelijk het verlossende woord: gezin Koerni mag naar Nederland komen. 

Praten over haar jeugd maakt Johanna nog steeds emotioneel. Ze mist Papua enorm. Toch zet ze hier de strijd van haar inmiddels overleden man Demmi voort. Ze blijft zich inzetten voor het behoud van de Papoea-cultuur. En grijpt elke kans aan om jongere generaties Nederlandse Papoea’s de tradities van haar voorouders mee te geven. Voor deze aflevering van Smaak van mijn herinnering leert Johanna ons de kunst van barapen. Een traditioneel feestmaal uit Papua. Niet op hete stenen in de grond, zoals het eigenlijk hoort. Maar gewoon uit de Hollandse oven!

Zelf barapen uit de oven maken?

Ingrediënten
Barapen kan met nagenoeg alle soorten vlees en groente. Dit is de keuze van Johanna. Hoeveelheden zijn naar eigen smaak.

Vlees
Diverse soorten varkensvlees, bijv. hamlappen. Zorg voor grote stukken.

Groente
wortels
witte uien
bete/taro
kasbi/cassave
spruitjes
bananen
rode en groene paprika
zoete aardappelen
tomaten
knoflook

Kruiden
zout
peper
djahe

Overig
aluminiumfolie en bananenblad of spitskool als ‘verpakking’

Bereiding

NB: Barapen is een werkwoord. Dat betekent dat iedereen mee hoort te helpen bij de voorbereiding. Tijdens het wachten kun je verhalen delen of samen muziek maken. 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd alle groenten in grove stukken. Doe het vlees in een grote bak. Voeg zout, peper en djahe toe en schep goed door.

Leg grote stukken aluminiumfolie op een bakplaat. Zorg dat de stukken lang genoeg zijn om straks weer dicht te vouwen boven de stapel groenten en vlees. De bakplaat moet helemaal bedekt zijn. 

‘Bouw’ de barapen als volgt op:

* Leg bananenblad of losse spitskoolbladeren op het aluminiumfolie.  
* Leg de helft van het vlees op de bladeren. 
* Leg alle gesneden groente bovenop het vlees.
* Plaats de andere helft van het vlees bovenop de groenten. Zo kan het vet van het vlees langs de groente sijpelen.
* Sluit weer af met bananen- of spitskoolblad.
* Strooi zout over de stapel en sluit de aluminiumvellen. Zorg dat het pakket helemaal dicht is zodat het vlees en de groenten goed kunnen garen. 

Het eten moet ongeveer een uur in de oven. Check regelmatig. Is het vlees nog niet gaar? Laat dan wat langer in de oven staan. 

🎥 Richard van Bosstraten (video), Vera Wesseling en Indjir Hanasbei (interview), Sophie Wijsenbeek (editing)

🎶 Tabea – Di Halaman Rumah 

🎶 Sir George Telek – Freedom West Papua

🎶 ProLuxeStudio – Corporate Ukulele 

Tags: