Kookvideo | Kue putar, feest van herinnering

“Het was altijd weer een feest als apus ging koken of eten meenam.” Jimmy Rajar (36) heeft fijne herinneringen aan de gerechten die zijn oma voor de familie maakte. Velen kennen Eef Mamoribo van haar prachtige zangstem waarmee ze menig luisteraar tot tranen roert. Maar voor Jimmy is zij een oma zoals velen die kennen: een lieve vrouw die graag in de keuken staat en geniet van haar kinderen en kleinkinderen. 

De vader van Jimmy kwam in 1961 op zesjarige leeftijd samen met een zendingszuster vanuit toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea naar Nederland. Zijn eigen eerste bezoek aan Papua, het land van zijn ouders, maakte indruk. Zo vertelt Jimmy enkele jaren geleden tijdens een interview voor het tijdschrift Gen: “Het zei mij nooit zoveel. Mijn ouders kwamen uit een ver land, dat idee. Het begon eigenlijk pas voor mij te leven toen we erheen gingen. Ik voelde me er meteen thuis, het voelde heel vertrouwd.”

In deze aflevering van Smaak van mijn herinnering, maakt Jimmy kue putar: gedraaide koekjes die worden ondergedompeld in suikerwater. Natuurlijk naar recept van zijn apus Eef. Jimmy hoopt in de toekomst vaker met zijn oma in de keuken te staan om nog meer gerechten van haar te leren.

Zelf kue putar maken?

Ingrediënten

Voor ongeveer 75 koekjes
375 gr roomboter
500 ml volle melk
8 zakjes vanillesuiker
1 kg zelfrijzend bakmeel
1 kg tarwebloem
Zout
2 eieren
Zonnebloemolie

Voor het suikerwater
suiker
water
kaneelstokje
kruidnagel
zoethoutgras

 

Bereiding

Smelt de roomboter en de volle melk samen in een pan. Meng alle droge ingrediënten voor de koekjes door elkaar. Meng vervolgens het ei er doorheen. Voeg geleidelijk het melk/boter-mengsel toe. Is de substantie te droog? Voeg dan wat extra melk toe.

Maak cilindervormige rolletjes van het deeg en knoop deze. Hoe dat werkt, zie je in de video hierboven!

Voeg alle ingrediënten voor het suikerwater samen in een pan en breng aan de kook. Het suikerwater is klaar als de suiker is ingekookt en de substantie wat stroperiger is.

Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan en frituur de koekjes (kort) tot ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en dompel ze onder in het suikerwater. Laat de koekjes afkoelen op een schaal. 

 

 

🎥 Sophie Schreurs (video), Muaha Tatipata en Indjir Hanasbei (interview)

🎶 Tabea – Di Halaman Rumah