Title Image

Kookvideo | Papeda als soulfood

“Dit is voor mij krachtvoedsel”, vertelt Marnella Arrendell (40) terwijl ze stevig met een garde door de kom papeda klopt. Als dochter van een Antilliaanse vader en Papua-moeder, is Marnella opgegroeid met verschillende keukens. In de laatste tien jaar is haar voorliefde voor papeda gegroeid. Een gerecht dat haar kracht geeft en herinneringen naar boven brengt aan Papua en het koken met mama tua. Marnella is trots op haar afkomst en wenst dat ook aan jongere generaties Nederlandse Papoea’s toe. “Wees trots op wie je bent en durf dat uit te dragen. Bijvoorbeeld via het eten dat je maakt.”

Voor onze videoreeks Smaak van mijn herinnering, maakte Marnella papeda met kuah ikan. Helaas niet met echte sago, maar met aardappelzetmeel gelukkig bijna net zo lekker.

Zelf papeda maken?

Ingrediënten

200g aardappelzetmeel
650ml water
Optioneel: citroensap

Bereiding

Doe de aardappelzetmeel in een kom en voeg er ongeveer 50 ml koud water aan toe. Roer dit door elkaar totdat er een glad papje ontstaat. Doe er vervolgens 600 ml kokend water erbij, terwijl je het doorroert met een garde. Blijf roeren totdat het een dik papje is. Breng eventueel op smaak met een scheutje citroensap.

Serveer de papeda met vis, bijvoorbeeld met kuah ikan zoals Marnella.

Uit het archief van Marnella

Marnella | Smaak van mijn herinnering | Papua dalam hatiku
Marnella woonde tot haar 9e op Curaçao
Marnella | Smaak van mijn herinnering | Papua dalam hatiku
In 2009 bezocht Marnella het eiland Biak, waar haar moeder vandaan komt

🎥 Richard van Bosstraten (video), Muaha Tatipata en Indjir Hanasbei (interview)