Title Image

Kookvideo | Saté, feestmaaltijd van tante Seli

“Als ik kook met mijn zussen, zie ik mijn moeder weer voor me in haar kleine keukentje.” In deze editie van Smaak van mijn herinnering maken de zussen Sophia (58), Gina (54) en Erica (51) een feestmaaltijd zoals hun moeder dat vroeger deed tijdens de verjaardagen van kinderen en kleinkinderen.

Seli Samai, tante Seli voor bekenden, is geboren op het eiland Asei maar groeide op in kampong Engros. Dat is waar haar roots liggen. Tante Seli was naast liefdevolle moeder en oma, ook getalenteerd schrijfster én de eerste vrouwelijke omroepster van Papua. In 2015 nam de familie afscheid van deze bijzondere vrouw. Haar recepten worden nog steeds gekookt en boven de pannen worden herinneringen aan Papua opgehaald.

Tante Seli leerde haar man kennen in Jayapura. De vader van de zussen Quicko maakte deel uit van de Toegoe-gemeenschap die zijn oorsprong heeft in het dorpje Toegoe vlakbij Jakarta. In de 17e eeuw kregen vrijgemaakte Portugeze slaven (ook wel Mardijkers genoemd, naar het Maleise woord vrijheid) een eigen stuk grond toegewezen: kampong Toegoe, wat grenspaal betekent.

Tijdens de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië aan Indonesië, verhuisde een deel van deze gemeenschap – vanwege hun band met de Nederlanders – naar Nieuw-Guinea. Toen ook Papua werd overgedragen aan Indonesië, besloot het merendeel van de Toegoe-gemeenschap naar Nederland te vertrekken waar ze werden opgevangen in Westerbork. Zo ook de ouders van Erica, Sophia en Gina. Zaandam is uiteindelijk de thuishaven geworden voor de familie Quicko. Hoewel tante Seli graag terug naar Papua wilde, kon zij niet lang zonder haar kinderen en kleinkinderen. De liefde voor haar familie drukte zij dan ook graag uit in haar kookkunsten.

Zelf saté maken?

Ingrediënten

Zuur
komkommer in stukjes
tomaat in stukjes
uien in stukjes
azijn
water
zout/peper
zoetstof

Saté
1 kg (halal) kippendijen
5 tenen knoflook
zout
peperkorrels 
1 tl ketoembar 
1 tl djahé (gemalen gember)
6 eetlepels ketjap manis
sap van een halve citroen (of limoen)

Bereiding

Zuur
Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal.

Saté
Stamp de teentjes knoflook in een vijzel met zout en peperkorrels. Doe dit mengsel in een schaal en voeg hier de ketjap, ketoembar en djahé aan toe. Knijp het sap van een halve citroen uit en roer dit door de marinade. 

Snijd de kippendijen in kleine blokjes en meng de blokjes door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Hoe langer je de kippendijen marineert, hoe lekkerder het wordt. 

Haal ondertussen de satéprikkers uit koud water. Rijg dan aan elke stokje 4 à 5 stukjes per stokje. Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven.

Draai de stokjes na ongeveer 20 minuten om zodat de andere kant kan garen. Haal de saté uit de oven, serveer het met saté saus en gebakken uitjes. Selamat makan!

🎥 Sophie Schreurs (video), Muaha Tatipata en Indjir Hanasbei (interview)

🎶 Tabea – Di Halaman Rumah