Kookvideo | Nasi-vlees à la Nènèk

“Als ik kook, dan ontspan ik. Dan heb ik tijd om na te denken, bijvoorbeeld over mijn oma die me dit recept heeft geleerd.” Robbert van der Linde (28) en Rozemarijn Bruinink (25) zijn neef en nicht en delen een voorliefde voor koken. Dat zit in de genen, want hun Nènèk (oma) stond ook het liefst in de keuken. Als het even kon samen met haar (klein)kinderen, om de eetcultuur van haar voorouders aan hen mee te geven.

Voor Robbert en Rozemarijn is koken een manier om de herinnering aan hun Nènèk en aan hun Papoea-roots levend te houden. Voor onze videoreeks Smaak van mijn herinnering, maakten ze hun eigen versie van een gerecht dat binnen de familie bekendstaat als nasi vlees. Een vleesgerecht dat herinneringen boven brengt aan samen koken op zondagmiddag, verjaardagen vieren en reizen naar Papua.

Zelf nasi-vlees maken?

Ingrediënten
6 personen

1kg varkensvlees
2 tomaten
2 witte uien
2 tenen knoflook
1 citroen
60g boter
4 el zonnebloemolie
scheutje ketjap manis
2 tl kurkuma
2 tl laos
2 tl djahé
3 bladeren daun salam
1 stengel sereh
2 rundvleesbouillonblokjes
4 el sambal trassi
1 el suiker
optioneel: 200ml kokosmelk

Bereiding

Kruis de tomaten van boven in en laat ze weken in een bakje heet water. Pel de ui en knoflook, en snijd fijn. Snijd daarna het vlees in blokjes.

Verhit de boter in een braadpan. Voeg, als de boter bijna bruin is, de zonnebloemolie, knoflook, ui, laos, djahé en sambal trassi toe. Wacht tot de ui en knoflook glazig is.

Voeg het vlees toe aan de pan en schep om tot het bruin is. Voeg de sereh en salambladeren toe. Pel de gewelde tomaten, snij in blokjes en voeg toe. Verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Laat het vlees een uur stoven met de deksel erop. Let op: staat het vlees niet in een laagje vocht? Voeg dan een beetje water toe zodat het niet droog wordt.

Tip: Maak, net als Robbert en Rozemarijn, een knoop in de stengel sereh. Dan wordt de smaak beter opgenomen door het vlees.

Pers de citroen uit boven de pan. Voeg de kurkuma, een scheutje ketjap manis en de suiker toe. Hou je van een romige smaak? Voeg dan kokosmelk toe.

Laat het geheel nog minimaal 30 minuten sudderen. Vergeet niet tussentijds te proeven! Zo kun je naar smaak extra sambal, suiker, citroensap of ketjap manis toevoegen.

🎥 Richard van Bosstraten (video), Muaha Tatipata en Indjir Hanasbei (interview)

🎶 Tabea – Di Halaman Rumah 

🎶 Sir George Telek – Freedom West Papua

🎶 ProLuxeStudio – Corporate Ukulele