Programma

Papoea Erfgoedfestival

programma Papoea erfgoed festival

Programma

KEUKENTAFELGESPREKKEN

10.30 – 12.30u 

(inloop vanaf 10.00u)

Plenair in grote zaal

Voorlopig programma
openingslied door Yosina Roemajauw
opening door Hapin-voorzitter Yvonne Carels & dagvoorzitter Nico Jouwe
Jaap Timmer
Wij zijn geen embleem: in gesprek over dekolonisatie in Papua
lied door Yosina Roemajauw
Charles Toto
De jungle een bron van leven voor de Papoea’s
afsluiting door Nico Jouwe
lied door Yosina Roemajauw

Met bijdrage van

yosina roemajauw

Yosina Roemajauw

Yosina Roemajauw is geboren in West-Papoea, maar is al snel na haar geboorte samen met haar moeder naar Nederland vertrokken. Haar vader woonde al in Nederland en daar is Yosina dan ook opgegroeid. In 2018 deed ze mee aan the Voice Kids en ging ze er met de winst vandoor. Sindsdien treedt Yosina op tijdens diverse nationale evenementen.

Yvonne Carels

Yvonne Carels

Voorzitter Hapin

Yvonne Carels is dochter van Eef Mamoribo. Haar moeder is geboren in Warsa op het eiland Biak. “Het Biak-temperament dat ik van mijn moeder heb geërfd, is waar ik ook trots op ben. Biakkers zijn koppige, trotse mensen en doen niet wat hen is verteld. Ze creëren hun eigen mening, niet beïnvloed door anderen. Dit helpt me te selecteren wat relevant is en wat echt belangrijk is in het leven ”

nico jouwe

Nico Jouwe

Nico Jouwe werd geboren in Nederlands Nieuw-Guinea en kwam op driejarige leeftijd aan in Nederland. Zijn vader – Nicolaas Jouwe – was bestuursambtenaar bij het Binnenlands Bestuur in Hollandia en ontwikkelde zich tot een bekwaam politiek leider die wereldwijd de onafhankelijkheid van zijn volk propageerde.

In het verleden werkte Nico als hoofd van het Mediabureau van Gemeente Delft en als hoofdredacteur bij De Stadskrant. Momenteel is hij zelfstandig communicatieprofessional en actief als gespreksleider, dagvoorzitter, communicatie- en public affairs-adviseur en tekstschrijver.

jaap timmer

Jaap Timmer

Jaap Timmer is kennisexpert als het gaat om Papua. Jaap is Associate Professor in Antropologie aan de School of Social Sciences, Macquarie University, Sydney, en Senior Fellow aan het Aarhus Institute of Advanced Studies, Aarhus University. Hij is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is de auteur van Living with Intricate Futures (2000) en talrijke artikelen over religie en soevereiniteit in West-Papua en de Salomonseilanden, en over politieke ecologie en toegang tot het recht in Oost-Kalimantan. De laatste tijd richt Jaap zich op tijd en geschiedenis onder Asmat van Papua.

charles toto

Charles Toto

Bossen zijn voor Papoea’s een markt om voedsel te kopen zonder geld uit te geven. Dat is het motto van Charles Toto, ook wel bekend als de Jungle Chef.

Charles is oprichter van de Papua Jungle Chef Community en ambassadeur van de traditionele Papoea-gastronomie. Dit is een netwerk van enthousiastelingen uit Papua die duurzaam leven en milieubescherming nastreven door de lokale keuken te promoten.

Chef Charles kreeg de inspiratie voor deze Jungle Chef Community toen hij zag dat buitenlandse documentairemakers en reisgroepen in Papua de wildernis introkken met niets meer dan instant en ingeblikt voedsel. Terwijl de jungle nota bene gratis voedsel verstrekt! Door de jaren heen heeft Charles geleerd om optimaal gebruik te maken van de ingrediënten die het woud en de zee beschikbaar stellen. Tegenwoordig presenteert hij culinaire shows in heel Indonesië en daarbuiten. Het is zijn grote droom om de traditionele gastronomie van Papua aan een internationaal publiek te presenteren.

Zo komt er meer bewustzijn over Papua en wordt de veerkracht en soevereiniteit van lokaal voedsel behouden voor volgende generaties.

Erfgoedfestival

PASAR

12.30 – 16.00u

Vrije doorloop

  • eten
  • muziek
  • kunst
  • kinderactiviteiten

PARALLELSESSIES

Ronde 1: 13.30 – 14.15u Ronde 2: 14.30 – 15.15u Ronde 3: 15.30 – 16.15u Vrije doorloop
ParallelsessieDoor
Wie bepaalt wat cultureel erfgoed isJulia Jouwe
De stem van een nieuwe generatie (Q&A)Nova Seseray & Irma Awoitauw
Het verhaal van wie ik benMerel Hubatka
Wat onze energietransitie te maken heeft met PapuaAnne-Linn Machielsen

Met bijdragen van

julia jouwe

Julia Jouwe

Julia Jouwe (25) behoort tot een van de Papoea-families die in 1962 als politieke vluchtelingen naar Nederland kwamen. De opa van Julia, Nicolaas Jouwe, heeft de Morgenstervlag ontworpen en was samen met Markus Kaisiëpo vice-voorzitter van de Nieuw-Guinea Raad. Julia is mede-oprichter van de The Young Papua Collective. Deze organisatie biedt (Papoea-)jongeren de gelegenheid om in contact te komen met hun Papoea-identiteit en met elkaar. Ze heeft journalistiek en biomedische wetenschappen gestudeerd.

nova irma

Nova Seseray & Irma Awoitauw

Hapin-consultants

Nova Seseray is afgestudeerd in Engels. Voordat zij in 2019 werkzaam werd voor Hapin, werkte ze bij verschillende taalinstituten. Bij Hapin is Nova verantwoordelijk voor de coördinatie van het studiebeurzenprogramma. Ze onderhoudt contact met de studenten die een beurs ontvangen, monitort de studievoortgang en geeft persoonlijke begeleiding waar nodig.

Irma Awoitauw studeerde International Studies en International Development aan de universiteit van Canberra, Australië. Waar Nova zich richt op het studiebeurzenprogramma, ziet Irma toe op de lopende projecten. Het is haar taak om Hapin te introduceren bij verschillende organisaties, projectaanvragen te beoordelen, lopende projecten te monitoren en dit alles natuurlijk te rapporteren aan Hapin in Nederland.

merel hubatka

Merel Hubatka

Merel Hubatka is schrijfster en antropologe. In 2020 publiceerde zij haar debuutroman Norman. Een meeslepend verhaal over haar vader Frank Hubatka, die diep in de jungle zijn idealen probeert te verwezenlijken tegen de achtergrond van een stormachtig internationaal conflict. Merel staat aan het roer van ons project ‘De Verhalensalon‘, waarbij ze tweede en derde generatie Papoea’s in Nederland begeleidt in het vastleggen van hun persoonlijke verhaal.

anne-linn machielsen

Anne-Linn Machielsen

Opgegroeid op Kaageiland (Zuid-Holland), zoals de locals het noemen, heeft de Nederlandse Anne-Linn (25) altijd dichtbij de natuur geleefd. Tijdens haar studies Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen en Industriële Ecologie aan de universiteiten van Leiden en Delft, miste zij het inheems perspectief in de klimaatbeweging. Wanneer Anne-Linn zich verdiept in dit perspectief, laat met name de casus van Papua haar niet meer los.

Op dit moment schrijft ze dan ook haar masterscriptie over de nikkel mijnbouw op het Gag eiland in Raja Ampat. De vraag naar nikkel, die nodig is voor het produceren van onder andere batterijen en windmolens, gaat de komende 25 jaar enorm toenemen. Dat dit allerlei schendingen van mensenrechten en ecologische rampen tot gevolg heeft, is vrijwel onbekend. Anne-Linn is kritisch op het positieve imago van de energietransitie. “De windmolens of elektrische auto’s die we hier zien, kunnen een link hebben met het onrecht dat plaatsvindt in Papua.” Daarnaast is Anne-Linn oprichtster van de stichting Indigenous Perspectives.