Saferius Jonep, Hapin-student en kunstenaar in Jayapura (Papua)

Erfgoed is wat je krijgt van je voorouders en wilt bewaren voor volgende generaties. Van kunst tot tradities, ambacht en gebouwen. Materieel en immaterieel. Erfgoed is taal: het stelt mensen uit verschillende culturen en tijden in staat om een verhaal door te geven. Jouw erfgoed vertelt dus iets over waar je vandaan komt.

Voor de Papoea’s is erfgoed een manier om te laten zien waar zij vandaan komen. Patronen, kleurgebruik en snijtechnieken verraden hun afkomst: van regio tot stam. Maar erfgoed wordt door hen ook gebruikt om stem te geven aan hun zoektocht naar erkenning en rechtvaardigheid. Als voertuig voor sociale verandering.

Dat werkt door tot in Nederland. In veel woonkamers van Nederlandse Papoea’s hangt typerend houtsnijwerk aan de muur of staat een opgezette paradijsvogel op de schouw. Het nodigt uit tot gesprek over je roots en herinnert aan die andere wereld waar je je (soms) ook onderdeel van voelt.

Hier bieden we uitleg over de verhalen achter erfgoed. Van batik-patronen tot het wereldberoemde Asmat-houtsnijwerk dat je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Ook maak je kennis met een jonge generatie Papoea-kunstenaars die traditioneel erfgoed in een modern jasje steken.

Papua door de lens

.. van Jeffrey Buys! In het najaar van 2024 reisde hij o.a. naar Merauke en Tanahmerah.

Het begon allemaal met een bijzondere vondst op de zolder van het Missiemuseum: een lade vol met opgezette paradijsvogels.

Rouwen om de verwoestende effecten van oliepalmplantages als verzet onder de Marind (zuid-Papua)​.

Waarom staan er zo vaak kinderen op foto’s van katholieke missionarissen die aan het begin van de twintigste eeuw in West-Papoea werkten?

Het Wereldmuseum beheert zo'n 80.000 voorwerpen uit de hele wereld. Zijn we hier aapjes aan het kijken?

Wat maakt Papua zo bijzonder? “Voor mij als vogelliefhebber zijn dat in de eerste plaats de unieke soorten die in Papua voorkomen.

De kunstverzameling van Kees van der Laan vult inmiddels nagenoeg alle wanden van zijn woning.

De favoriet van Reinier: "Mijn eerste associatie bij dit ontwerp is een haast Arabisch ogend tegelmotief"

Bekijk de traditionele dans van dorpelingen uit Kantumilena. Zij vertellen het verhaal van hoe hun voorouders aan vuur zijn gekomen.

Kunst met een verhaal

Op het eerste gezicht lijkt Stolen feathers II een kleurrijk geheel met sierlijke vormen. Maar de boodschap is minder rooskleurig.

De favoriet van Moni: "Dit patroon doet me denken aan de kampong van mijn vader."

De favoriet van Sophie: "Dit patroon spreekt me aan omdat sago onderdeel is van de identiteit van de papoea's. het heeft echt betekenis."

De favoriet van Yvonne: “De eenvoud van de patronen zie je overal terugkomen. Van de noken tot kunstvoorwerpen.”

De favoriet van Vera: “De kam doet me denken aan mijn oma. Soms vergat ze dat deze nog uit haar krullen stak.”