Title Image

Papua, hoe zat dat ook alweer?

Papua, Nederlands Nieuw-Guinea, Irian Jaya.. hoe zat het ook alweer? Deze laatste kolonie van Nederland in ‘de Oost’ kent maar weinig bekendheid. En dat terwijl het lot van de Papoea’s tot op de dag van vandaag wordt bepaald door dit koloniale verleden. Hoogste tijd voor een lesje geschiedenis! Want: de geschiedenis van de Papoea’s is ónze geschiedenis.

Papua - hoe zat het ook alweer? | Papua dalam hatiku

Julia Jouwe (24) en haar vader Nico Jouwe (61) vatten het verhaal voor je samen in deze podcast. Opgenomen aan hun eigen keukentafel, waar Papua zo vaak onderwerp van gesprek is. Al decennia lang. Nicolaas Jouwe, de opa van Julia, vertrok in 1962 naar Delft. Maar terwijl de familie hier een leven opbouwde, bleef het hart uitgaan naar Papua. Zoveel mogelijk mensen vertellen over de Papoea’s, dat is een belangrijke missie voor zowel Julia als Nico.  

Zet je schrap voor een kritisch geluid
Want helaas zijn er flink wat steken laten vallen als het gaat om de Papoea’s. Het ‘wingewest’ Papua – rijk aan goud en koper – is een speelbal geworden op het wereldtoneel. Over de hoofden van de oorspronkelijke bevolking heen. Julia en Nico schetsen een historisch beeld maar delen ook waarom #papuanlivesmatter vandaag de dag nog steeds relevant is.