Title Image

Smaak van mijn herinnering

In de keuken van een Papoea is iedereen welkom om aan te schuiven voor een bordje papeda of pisang rebus. Er is meer dan genoeg en zelden vertrekt een gast zonder bakjes met restanten. Samen eten is voor Papoea’s de taal van de liefde. Met eten kun je vieren, troosten, bedanken en zorgen. De eettraditie van de Papoea’s vloeit voort uit waarden die zij belangrijk vinden: gastvrijheid en samenzijn.

Voor Nederlandse Papoea’s brengen geuren en smaken herinneringen boven. Van familieleden rondom de eettafel in Nederland tot de dapur (keuken) van opa of oma in Papua.

Hier geven we een kijkje achter de schermen. Letterlijk. We focussen niet op recepten, maar luisteren naar het verhaal achter een gerecht. Gerechten die vaak van generatie op generatie zijn doorgegeven. Een bordje vol verhalen, verteld door Nederlandse Papoea’s aan hun eigen keukentafel.

smaak van mijn herinnering
Foto Vembri Waluyas

Johanna (59) leert zij ons een barapen te maken. Niet op hete stenen in de grond, zoals het eigenlijk hoort. Maar gewoon uit de Hollandse oven!

Zussen Sophia (58), Gina (54) en Erica (51) maken een feestmaaltijd zoals hun moeder dat vroeger deed tijdens de verjaardagen van kinderen en kleinkinderen.

De meesten kennen Eef Mamoribo van haar prachtige zangstem waarmee ze menig luisteraar tot tranen roert. Maar voor Jimmy (36) is zij een oma zoals velen die kennen.

Voor Marnella (40) is papeda krachtvoedsel. Als dochter van een Antilliaanse vader en Papua-moeder, is ze opgegroeid met verschillende keukens.

Robbert (28) en Rozemarijn (25) zijn neef en nicht en delen een voorliefde voor koken. Dat zit in de genen, want hun Nènèk (oma) stond ook het liefst in de keuken.