Title Image

Over Hapin en Papua

Stichting Hapin zet zich al sinds 1972
in voor identiteitsbehoud en bescherming van de Papoea’s.

De Papoea-gemeenschap in Nederland bestaat uit ongeveer 3.000 mensen (geen officiële telling) die hier zijn neergestreken nadat Nederland haar laatste kolonie in ‘de Oost’ in 1962 opgaf. Hun geboortegrond of die van hun (voor)ouders is Papua, voormalig Nederlands-Nieuw-Guinea. De Papoea’s kennen internationaal maar weinig bekendheid, zowel zij die nog in Papua wonen als zij die het land zijn ontvlucht vanwege allerlei omstandigheden.

Stichting Hapin zet zich al sinds 1972 in voor identiteitsbehoud en bescherming van de Papoea’s. Zowel door het steunen van economische- en onderwijsprojecten op Papua zelf, als activiteiten in Nederland die een podium bieden aan de Papoea’s in Nederland om hun verhaal te doen. Ter ere van ons 50-jarig bestaan, vragen we aandacht voor de verdwijning van het erfgoed van de Papoea’s, zowel in Papua als in Nederland.

Want dat de Papoea’s ook in Nederland relatief onbekend zijn, is eigenlijk vreemd. Hun verhaal maakt deel uit van de Nederlandse geschiedenis. De keuzes die door Nederland zijn gemaakt in de jaren ’60 bepalen tot op de dag van vandaag het lot van de Papoea’s. Hun geschiedenis is onze geschiedenis.

logo HAPIN Papua Support FoundationMeer informatie
Over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Papua: www.hapin.nl/over-papua/geschiedenis-van-papua/
Over stichting Hapin: www.hapin.nl